Jīnzu: jeans uit Japan

De Newfound Comrades lampen Bīkon, Doshī en Hippī zijn nu ook in jeans verkrijgbaar. Deze jeans komt uit Okayama, een streek beroemd om hun Ikat. Garen indigo verven zit daar in de genen en toen in de jaren 70 van de vorige eeuw spijkerstof populair werd wisten ze daar wel raad mee. De uitzonderlijke kwaliteit van deze Japanse jīnzu veroverde de wereld. De authentieke selvedge (zelfkant) denim wordt op machines in smalle breedtes geweven. Vroeger was dat formaat precies goed voor kimono's, vandaag is het perfect voor onze handgemaakte lampen. De zelfkant met de rode draad staat voor premium kwaliteit en laten we natuurlijk graag zien. 

Oorspronkelijk werd Bīkon ontworpen als tafellamp voor een restaurant: op tafel voelt hij zich thuis en brengt hij veel sfeer - een kaars is dan overbodig. Maar de kleine lamp is ook perfect om een donkere hoek op te lichten. Veel plaats neemt hij niet, hij past vast in de boekenkast en zeker op vensterbank of schoorsteenmantel. Kameraad Bīkon is ook een aangenaam zacht bedlampje of een maatje naast de laptop, gezellig, als je lang moet doorwerken. Bīkon in jeans heeft een rood stofsnoer.

Doshī is ontworpen als lamp voor naast de bank of bij het hoofdeinde van het bed. Hij is gemaakt om solistisch te schitteren. Paarsgewijs, dus links én rechts van bed of bank een lamp, is natuurlijk een echte klassieke opstelling. Accentueer dan de symmetrie door de stoffen snoer-tuitjes naar buiten te laten wijzen.

Kameraad Doshī heeft precies de juiste hoogte, op het nachtkastje of bijzettafel staat hij goed. Fraai en zeker ook een beetje deftig oogt hij op een hoge consoletafel. Op een extra breed bureau of werktafel komt deze kameraad ook goed tot zijn recht. Doshī in jeans heeft een rood stofsnoer.

Kameraad Hippī is ontworpen als een vloerlamp. De smalle hoge kap geeft de lamp een héél klein beetje een jaren zestig retro-twist. Kameraad Hippī kan direct op de grond staan of op een lage tafel/bank. En laatst zagen we hem op een dressoir staan, onverwachts maar erg mooi. Hippī in jeans heeft een rood stofsnoer.